Home » General » Hasil fisiologi dan psikologi melanoma

Hasil fisiologi dan psikologi melanoma


Melanoma adalah, seperti yang kita ketahui, gaya hidup yang mengubah kepakaran untuk kedua-dua pesakit melanoma, rakan sekutu dan isi rumah mereka. Melanoma dan ubat kanser kedua-duanya mempunyai kesan psikologi dan fisiologi yang drastik terhadap pesakit. Memahami kesan-kesan awal daripada terapi ini boleh memberi anda permulaan dan ancaman untuk mempersiapkan diri anda sendiri, hanya sedikit, untuk apa yang akan datang kembali. Pemahaman ini juga boleh membantu anda menimbang peluang, sama ada anda perlu pergi melalui ubat atau tidak.

Kesan fisiologi kanser.

Disfungsi Seksual: Beberapa pesakit kanser dan mangsa yang terselamat, mungkin mempunyai tahap disfungsi seksual. Ini akan berlaku kepada kedua-dua wanita dan lelaki dan ada cara mengulanginya.

Penyakit yang berterusan: Pesakit kanser dapat mengalami kesakitan berterusan, berterusan selepas terapi melanoma dilanjutkan.

Kemandulan: kedua-dua pesakit wanita dan lelaki dan mangsa yang masih hidup mengalami kemandulan.

Keletihan yang konsisten: pesakit dan mangsa yang terselamat boleh mengandaikan bahawa mereka sentiasa letih dan tidak seharusnya mempunyai motivasi atau semangat untuk tugas mudah dan harian.

Kebingungan: Kebas – pamaan dipicu dengan menggunakan sebutan ‘Neuropati’. Kebas kelamin adalah yang paling asli dalam jari-jari penderita dan kaki.

Osteoporosis: Adakah keadaan yang menyebabkan tulang anda berubah menjadi sangat rapuh dan mudah terserang. Membuat pesakit melanoma lebih terdedah kepada patah tulang dan patah tulang.

Inkontinens: Kencing yang tidak terkawal adalah hasil daripada beberapa pesakit yang mungkin mempunyai kepakaran.

Lebih daripada satu Kanser: mungkin untuk mendapatkan kanser kedua, berbeza kemudian dikenal pasti. Ia adalah kualiti untuk mencari ini dengan cara profesional penjagaan kesihatan anda secepat mungkin.

Kehilangan rambut: Kerugian rambut adalah perkara biasa bagi tempoh terapi melanoma. Jika ini boleh menjadi satu keadaan, dapatkan nasihat dengan pengamal kesihatan anda tentang pendekatan untuk menjaga keguguran rambut.

Ostomies: Ostomy adalah pembedahan pembedahan, dengan tiub menyambung ke beg di luar badan.

Keputusan psikologi melanoma.

Tekanan: Tahap stres yang berlebihan paling sering dikaitkan dengan kanser dan boleh menjadi hasil yang normal.

Kepercayaan diri yang rendah: kerana perubahan tubuh dan mental kanser dan terapi kanser boleh mempunyai pada pesakit, mungkin lebih kerap daripada tidak menghasilkan harga diri yang rendah dan jaminan diri.

Kemurungan: keganasan paling sering ditentukan oleh penghidap kanser dan mangsa yang selamat. Ini boleh dikaitkan dengan

hasil tubuh dari ubat kanser.

Sekiranya anda melihat mana-mana bahagian yang menyebabkan kedua-dua diri anda atau yang dihargai, selepas prosedur pembedahan, sila beri perhatian kepada profesional perubatan anda supaya mereka dapat memberi cadangan mengenai langkah-langkah yang akan diambil selanjutnya. Apabila anda telah mengetahui bahawa anda telah mendapat melanoma, atau seseorang yang anda kenal didiagnosis dengan melanoma, cuba membantu mereka mengenali sepenuhnya apa yang mereka lakukan sebelum ini daripada apa-apa ubat. Dapatkan profesional penjagaan kesihatan anda untuk memberikan penjelasan untuk keseluruhan perkara secara terperinci, kebaikan dan keburukan dan kesemuanya banyak di antara supaya bersedia secara mental untuk apa yang akan berlaku.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *