Home » General » kesan sebahagian melanoma & ubatnya

kesan sebahagian melanoma & ubatnya

 

diajar cara mengendalikan kesan-kesan aspek melanoma & penawarnya.

Kesan bahagian:

salah satu daripada gejala melanoma yang telah ditetapkan di bawah ini. Sesetengah daripada mereka mungkin disebabkan oleh melanoma, tetapi yang lain mungkin dicetuskan melalui penyembuhannya:

Keletihan (keletihan)
Gangguan tidur
kekurangan selera makan
Merasakan dalam kesihatan yang tidak baik (loya)
Masalah mulut
Mulut kering
perubahan gaya
Sakit mulut dan tekak
Gementar
Putus asa
kesan fizikal emosi

Gejala-gejala ini diterangkan dalam unsur di bawah:

Keletihan (keletihan)

Merasa lelah dan habis semua atau sebahagian besar masa adalah mungkin salah satu yang paling biasa dan juga pada dasarnya merupakan kekacauan yang paling rumit untuk individu dengan melanoma. Ini mungkin kerana penyembuhan atau pertumbuhan penyakit, atau juga kesan gejala yang berbeza, seperti sesak nafas, anemia atau sakit. Bagi sesetengah pesakit, kelesuan adalah sederhana dan tidak akan campur tangan dengan kehadiran mereka sehari-hari. Walau bagaimanapun untuk orang lain, ia mungkin melumpuhkan.

Penghidap melanoma akan mendapati ia bermasalah untuk melakukan tugas harian yang biasa. Mereka menganggap lemah, tanpa kuasa; meningkatkan kecelaruan; menghadapi kelemahan dalam tumpuan; kepakaran cahaya dan percaya diri mudah marah.

Untuk menjadikannya kurang sukar untuk menghadapi kewujudan, ambil langkah untuk merancang hari anda untuk menyelamatkan semangat untuk melakukan perkara yang paling penting bagi anda. Mempunyai pemahaman bahawa tidak apa-apa untuk menerima bantuan daripada orang lain atau membuat perubahan mudah dalam cara anda melakukan sesuatu.

Kajian mengatakan bahawa aktif membantu dalam meningkatkan tahap tenaga. Walau bagaimanapun, sekiranya anda rasa terlalu letih untuk rekreasi, janganlah menegaskan diri anda. Sila pastikan anda berbincang dengan doktor anda sebelum memulakan hobi aktiviti.

Gangguan tidur

Penghidap kanser boleh mengalami gangguan kepakaran dalam tidur mereka. Ia mungkin disebabkan oleh kegelisahan; remedi; sakit; berasa tidak sihat; sesak nafas; mempunyai cirit-birit; atau mungkin kerana tinggal di institusi perubatan, tempatnya biasanya berisik.

Untuk meringankan gejala ini, bercakap dengan seseorang tentang kebimbangan dan masalah anda kerana alasan kaunseling membantu beban. Sekiranya perlu, hadkan tidur pada tengah malam atau petang kerana ia akan menjejaskan tidur anda pada waktu malam. Di samping itu, cuba untuk mengekalkan sibuk untuk tempoh hari dan, jika anda boleh, lakukan sedikit usaha.

Anda boleh cuba langkah-langkah ini untuk mendapatkan tidur yang aman:

memegang pergerakan waktu tidur purata. Pergi ke katil pada waktu yang sama setiap malam.
Subjek yang mengasyikkan anda mestilah seperti yang tenang dan selesa seperti yang boleh dilakukan.
Dapatkan minuman yang hangat, susu sebelum tidur.
Ambil tab panas dengan beberapa titis minyak lavender atau geranium untuk melonggarkan anda, atau taburkan beberapa tetes ke bantal anda.
Anda mungkin mengalami penderitaan, cuba mengambil pembunuh penderitaan yang panjang untuk memenangi sepanjang malam.
Elakkan mengambil kafein atau nikotin kerana ia menghalang anda menghadiri tidur.

Apabila anda masih mencari rumit untuk tidur atau bangun lebih awal, jangan takut atau menegur. Cuma cuba bersantai. Alih-alih berbaring berjaga-jaga di atas katil – melambung dan beralih – lagu ke radio atau televisyen; baca penerbitan dan sebagainya sehingga anda menganggap cukup mengantuk untuk tidur dan kemudian kembali ke tilam.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *